Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук коментира във вторник, че 18 членки на НАТО подкрепят кандидатурата на Киев за присъединяване към Алианса, съобщават РИА и "Укринформ".

Говорейки пред шведските законодатели, Стефанчук отбеляза, че членството в НАТО няма алтернатива, отбелязвайки, че "18 страни членки на НАТО вече са подкрепили със своите изявления", изразяващи желанието Украйна да стане част от организацията.

Според него Украйна дава да се разбере на целия свят, че за нея е много важно да бъде член на НАТО, тъй като това ще осигури гаранции за сигурност.

"По време на срещата с премиера на Швеция Улф Кристерсон обсъдихме продължаващата подкрепа на Швеция за Украйна и пътя ни към членство в ЕС", каза Стефанчук.

Той призова шведското ръководство да обмисли възможността за прехвърляне на изтребители Gripen в Украйна.

НАТО май превръща Украйна в източноевропейски Израел

НАТО май превръща Украйна в източноевропейски Израел

Полша играе основна роля в проекта

Стефанчук започна работно посещение в скандинавските страни - Норвегия, Дания и Швеция. "Веднага след като президентът постигна сериозни споразумения на ниво страни от Северна Европа, аз получих възможност да консолидирам тези споразумения и да гарантирам определен резултат за Украйна на парламентарно ниво", коментира той.

По-специално, докато бяхме в Норвегия, успяхме да се споразумеем за получаване на допълнителни NASAMS, повече MLRS, радари ARTHUR и други необходими системи.

Освен това Норвегия прие исторически пакет за помощ, като създаде механизъм за подкрепа на Украйна, който предвижда 75 милиарда норвежки крони. "Той ще работи през следващите пет години, тоест по време на военното положение и периода на възстановяване. Това е фантастичен пример за подкрепа".

Що се отнася до Дания, бяха водени преговори за военна и финансова помощ на Украйна, както и подкрепа за възстановяване. "Но ми се струва, че най-важното нещо, което връщаме от тази страна, е споразумението, че Дания ще започне да обучава украински военни пилоти на изтребители F-16. Много добре знаем какво означава тази първа стъпка. Това означава, че само след няколко месеца ще говорим за втора стъпка, която ще установи напълно нашето превъзходство в небето, което ще ни помогне да затворим нашето небе".

ЕС вече обучава украински пилоти за F-16

ЕС вече обучава украински пилоти за F-16

До момента Съюзът е осигурил военна помощ за 10 млрд. евро на Киев

Русия наскоро предупреди, че присъединяването на Украйна към Алианса може да доведе до активиране член 5 от Вашингтонския договор. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира миналата седмица, че присъединяването на Украйна към НАТО неизбежно ще доведе до открит конфликт между Москва и Алианса.

Медведев подчерта, че украинският "националистически режим" ще упорства в усилията си да си върне изгубените територии, на което Москва ще "трябва да отговори сурово с всички възможни средства".

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насърчи всички членове да подкрепят членството на Украйна.

"Ако съюзниците от НАТО започнат да издават двустранни гаранции за сигурност на Украйна, ние сме много близо до член 5", заяви Столтенберг на Срещата на върха за демокрацията в Копенхаген през 2023 г. Той добави, че кандидатурата на Киев за НАТО ще означава многогодишен проект за преход от оръжията от съветската ера и оборудване.

Той също така сподели плановете да покани лидери от Япония, Южна Корея и Австралия за укрепване на партньорството, тъй като "това, което се случва в Азия и Тихия океан, има значение за НАТО".

През юли НАТО решава как да пригоди Украйна към военните си стандарти

През юли НАТО решава как да пригоди Украйна към военните си стандарти

Столтенберг очаква съюзниците да постигнат споразумение за многогодишна програма