Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква на срещата на върха през юли във Вилнюс съюзниците да постигнат споразумение за многогодишна програма, която да помогне на Украйна да се приближи към военните стандарти на Алианса, съобщава "Ройтерс".

"Очаквам, че ще договорим многогодишна програма, в която ще отработим как да помогнем на Украйна да премине от стандартите, доктрините и оборудването от съветско време към тези на НАТО и да стане напълно оперативно съвместима с военния съюз", посочи той на срещата на върха за демокрацията в Копенхаген, в която взе участие чрез видеовръзка.

По негови думи това също ще помогне на Украйна по пътя ѝ към членство в НАТО.

Киев се стреми да се присъедини към Алианса и придобива модерни западни оръжия от поддръжниците си в него, за да се пребори с руската инвазия.

Столтенберг заяви и че планира да напусне поста на генерален секретар на НАТО, когато мандатът му приключи през октомври.

Не Столтенберг решава за членството на Украйна в НАТО, натъртва Борел

Не Столтенберг решава за членството на Украйна в НАТО, натъртва Борел

Въпросът зависи от страните членки на Алианса

През ноември миналата година Столтенберг заяви, че предпоставка за разглеждане на кандидатурата на Украйна за членство в Алианса е нейната победа във войната с Русия и че всички усилия трябва да бъдат насочени предимно към това. Украйна обаче изрази несъгласие с тази теза.

Миналия месец Столтенберг заяви, че вратите на НАТО остават отворени за Украйна.

Освен това той посочи, че всички страни членки на Алианса са подкрепили присъединяването на Украйна, но въпросът ще може да бъде обсъден по същество едва след приключване на войната.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обаче изрази несъгласие с твърдението на шефа на Алианса, че всички страни членки са "за" членството на Украйна.

От своя страна, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува изявленията на НАТО за евентуално бъдещо присъединяване на Украйна като недалновидни и опасни.

Зеленски пред Столтенберг: Сега е моментът Украйна да се присъедини към НАТО

Зеленски пред Столтенберг: Сега е моментът Украйна да се присъедини към НАТО

Няма обективна пречка пред политическото решение да се покани Украйна в алианса и сега