Решението за евентуалното присъединяване на Украйна към НАТО ще бъде взето от страните членки на Алианса, а не от неговия генерален секретар Йенс Столтенберг. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от ТАСС.

По негови думи членството на Украйна в НАТО "не зависи от генералния секретар на НАТО, а от страните от НАТО".

Първият дипломат на Европейския съюз подчерта, че въпросът "не се разглежда" в момента.

През ноември миналата година Столтенберг заяви, че предпоставка за разглеждане на кандидатурата на Украйна за членство в Алианса е нейната победа във войната с Русия и че всички усилия трябва да бъдат насочени предимно към това. Украйна обаче изрази несъгласие с тази теза.

Германия още не иска Украйна в НАТО

Германия още не иска Украйна в НАТО

Столтенберг също първо иска гаранции, че страната ще надделее над Русия

Миналия месец Столтенберг заяви, че вратите на НАТО остават отворени за Украйна.

Освен това той посочи, че всички страни членки на Алианса са подкрепили присъединяването на Украйна, но въпросът ще може да бъде обсъден по същество едва след приключване на войната.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обаче изрази несъгласие с твърдението на шефа на Алианса, че всички страни членки са "за" членството на Украйна.

От своя страна, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува изявленията на НАТО за евентуално бъдещо присъединяване на Украйна като недалновидни и опасни.

Зеленски пред Столтенберг: Сега е моментът Украйна да се присъедини към НАТО

Зеленски пред Столтенберг: Сега е моментът Украйна да се присъедини към НАТО

Няма обективна пречка пред политическото решение да се покани Украйна в алианса и сега