Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е необходимо да се обсъди кандидатурата на Украйна за членство в НАТО, преди тя да спечели войната, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

По-рано в сряда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че предпоставка за разглеждане на кандидатурата на Украйна за членство в Алианса е нейната победа във войната с Русия и че всички усилия трябва да бъдат насочени предимно към това.

"Ще спечелим тази война с помощта на съюзниците. Ще станем член на НАТО, но това не означава, че нищо не трябва да се случва от сега до момента, когато станем част от НАТО", каза Кулеба на пресконференция в Букурещ.

"Затова говоря за необходимостта да започнем да обсъждаме как ще се третира нашето заявление. Има определен процес. И не трябва да седим и да не правим нищо, докато не спечелим", добави украинският министър.

Няма да има траен мир в Европа, ако Русия спечели войната, заяви преди няколко дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той подчерта, че интересът на Алианса по отношение на сигурността е да продължи да подкрепя Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия.

"Подкрепата за Украйна е най-добрият начин да се увеличат шансовете за мирно решение", категоричен бе Столтенберг.

НАТО обещава силна подкрепа за Украйна и възможности за бъдещо членство
Обновена

НАТО обещава силна подкрепа за Украйна и възможности за бъдещо членство

И да обнови съветското оборудване на Украйна до съвременните стандарти на Алианса