Всички съюзници в НАТО са съгласни, че Украйна в крайна сметка ще стане член на Алианса, но основният фокус сега е да се гарантира, че страната ще надделее над Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Преди срещата на контактната група за отбрана на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, той посочи, че след като войната в Украйна приключи, Киев трябва да разполага със способности за възпиране, за да предотврати нови атаки.

Отделно, германският министър на отбраната Борис Писториус отхвърли вземането на бързо решение за членството на Украйна в НАТО.

Украйна вече се чувства член на НАТО

Украйна вече се чувства член на НАТО

Киев вече има оръжие и разбиране как да го използва

Вчера украинският лидер Володимир Зеленски настоя, че е време страната му да се присъедини към Алианса.

"Вратата е отворена, но сега не е моментът да решаваме това", подчерта Писториус и допълни, че Киев е наясно със ситуацията.

По негови думи решението Украйна да се присъедини към НАТО не може да бъде взето само от солидарност, а "с бистър ум и горещо сърце. Не обратното".

Той заяви, че евентуалното членство на Украйна в НАТО или Европейския съюз няма да бъде обсъждано на четвъртата среща на контактната група за отбраната на Украйна във военновъздушната база "Рамщайн" в Южна Германия днес.

Изявлението на Писториус дойде след първото посещение на шефа на НАТО Йенс Столтенберг в Украйна след руската инвазия преди 14 месеца. На нея той покани украинския президент на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли и го увери, че кандидатурата на Украйна за членство във военния съюз и стабилните гаранции за сигурност за страната ще бъдат водещи в дневния ред.

FT: Разнобой в подкрепата за членство на Украйна в НАТО

FT: Разнобой в подкрепата за членство на Украйна в НАТО

САЩ се противопоставят на усилията на някои европейски съюзници