Нахлуването на Русия в Украйна причини огромни екологични щети, за които Киев ще търси обезщетение в международни съдилища. Това заяви украинският министър на околната среда Руслан Стрилец, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че войната е унищожила екосистемите, лишила е дивите животни от естественото им местообитание и е отровила почвата в страната, която е един от основните производители на зърно в света.

През последните 20 години това е първият военен конфликт в света, който е причинил толкова мащабни екологични щети, подчерта Стрилец на пресконференция.

Руските ракети поразяват нашите петролни складове, ТЕЦ-ове, химически заводи - това определено се отразява на околната среда, категоричен бе той.

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Топ дипломатът на ЕС спредлага изземване на замразените валутни резерви на Русия

Боевете в близост до неработещата атомна електроцентрала в Чернобил, в която през 1986 г. стана най-тежката ядрена авария в историята, предизвикаха пожари на почти 12 000 хектара земя, унищожавайки флората и фауната, посочи екоминистърът.

По негови думи Киев е регистрирал 1500 случая на унищожаване на екосистеми или замърсяване на почвите.

Има територии, като влажни зони, които се унищожават, когато техниката на окупатора преминава през тях. Това са екосистеми, които се формират в продължение на стотици години, и ние наистина ги губим, посочи Стрилец.

Той изтъкна, че Украйна е претърпяла финансови загуби в размер на над 2,5 милиарда гривни (85 милиона долара) в зоната на изключване на Чернобил, но не е оценила общите щети за околната среда от войната.

"Нашата цел е да компенсираме възможно най-много загубите, които Русия нанася на Украйна. Всички щети ще отидат в международните съдилища", заяви Стрилец.