Западните партньори трябва да направят повече, за да помогнат за деблокирането на черноморските пристанища на Украйна, освобождавайки износа на зърно и метали. За това настоя пред "Ройтерс" Ростислав Шурма, заместник-началник на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Той предупреди, че финансите на страната са все по-несигурни.

Логистичните проблеми, свързани с войната, особено на морското пристанище Одеса, удариха износа, което доведе до спад на притока на валута към Украйна до около 2,5 милиарда щатски долара на месец спрямо около 7 милиарда щатски долара преди войната, обясни Шурма.

Той посочи, че Киев работи заедно с ООН по въпроса, но заяви, че "се нуждаем от много по-решителни стъпки от нашите западни партньори, за да деблокираме Черно море".

Украйна преговаря с Турция и ООН за износа на зърно по море

Украйна преговаря с Турция и ООН за износа на зърно по море

Зеленски търси гарант за безопасността на корабите, освен Русия, на която не вярва

Шурма настоя за силни гаранции за сигурност за пристанищата.

По негови думи украинската икономика се е свила с 30-40%, откакто Русия нападна страната на 24 февруари, и е от съществено значение Украйна да има достъп до финансиране.

"Наистина е от критично значение да получаваме 5 милиарда щатски долара на месец, защото в противен случай, в рамките на месец или два, ще бъде наистина трудно да се поддържа баланс на цялата система", предупреди той.

Според Шурма след края на войната икономиката на Украйна може да се преоткрие като важен доставчик на зелена енергия - с потенциал до 50 гигавата - а също да се превърне в алтернатива на Китай като производствен център.

Вчера британският външен министър Лиз Тръс увери, че Великобритания прави каквото може, за да рестартира украинската икономика и да възстанови износа на зърно от Одеса.

Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Борел: Блокадата на украинското зърно е военно престъпление

Гладът да не се използва като оръжие за война, настоява топ дипломатът на ЕС