Русия се подготвя за втора вълна на мобилизация през януари 2023 г. За това предупреди Антон Геращенко, съветник на украинския вътрешен министър.

Планът е да бъдат мобилизирани между 500 000 и 700 000 души, написа той в Туитър.

По думи на Геращенко 300 000 руснаци, които са били мобилизирани досега, вече са убити, ранени или деморализирани.

По-рано този месец Великобритания заяви, че Русия вероятно "се бори" с обучението на своите наборници и възнамерява да засили мобилизацията чрез възобновяване на военното обучение в училищата.

Междувременно Москва увери, че е приключила мобилизацията, но очаква повече доброволци да се присъединят към армията.

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Той все пак уточни, че не може да говори от името на МО

На 28 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин за приключването на частичната мобилизация в Русия, започнала на 21 септември. По думите на Шойгу 300 000 души са били призовани.

Руските канали в "Телеграм" обаче активно обсъждаха на 18 ноември признаци, че Кремъл се готви за втора мобилизационна вълна и разпространиха изображение на повиквателно, получено от гражданин на Санкт Петербург, на когото според съобщенията е било казано да се яви за мобилизация през януари 2023 г. въпреки обявения от руския президент официален край на частичната мобилизация.

Руски националистически блогъри разпространиха твърдения, че общата мобилизация ще започне през декември или януари.

Независимо руско издание публикува разследване на 18 ноември, което показва, че държавните структури и предприятия продължават да подготвят служителите си за мобилизация, като ги изпращат на различни програми за обучение и образователни курсове, свързани с мобилизацията.

ISW: Мобилизацията в Русия продължава

ISW: Мобилизацията в Русия продължава

Въпреки заявения официално край