Украйна обяви, че има "тревожно" покачване на заразените с коронавирус, след като бяха потвърдени 689 нови случая, докато държавата постепенно разхлабва мерките, информира АФП.

През последните дни се увеличават новите случаи на коронавирус в Украйна, като общо достигнаха повече от 29 000. От петък са се увеличили с над 3600, 21% повече от предишните седем дни.

"Днес ние имаме много тревожни данни", написа здравният министър Максим Степанов във "Фейсбук". Той подчерта, че данните от последните 24 часа са най-високите от началото на епидемията.

Някои експерти смятат, че покачването е заради увеличеното тестване, а не заради втора вълна на заразяване.

Но Степанов разкритикува украинците, че нарушават мерките за безопасност, след като през миналия месец властите започнаха да ги разхлабват, включително отвориха кафенетата, фризьорските салони, парковете и други. Той обеща да предложи спешни мерки за забавяне разпространението на заразата.

"Заплахата все още е тук, но вижте по улиците, вижте какво се случва около нас. Излязохме от изолацията, ние всички решихме, че вирусът повече не съществува", оплака се министърът.

Премиерът Денис Шмигал каза на пресконференция, че властите могат да върнат ограниченията, ако има "критично нарастване" на случаите в страната.