Украинското правителство обяви, че напълно е успяло да възстанови компютърните си мрежи след масираната кибератака, която засегна редица държави и компании по света преди ден, съобщава ДПА.

Вирусът, който се е възползвал от пропуските в сигурността на най-използваната операционна система в света Microsoft Windows, бързо се разпространи тази седмица, парализирайки десетки компании в Европа и САЩ.

Глобална кибератака засегна компании и държави
Обновена

Глобална кибератака засегна компании и държави

Най-засегната е Украйна

"Ситуацията напълно се контролира от специалистите по киберсигурност. В момента те работят по възстановяването на изгубената информация", се казва в съобщение на украинското правителство.

Зловредният софтуер, който е свързван със семейство компютърни вируси "Петя" и за първи път е засечен през миналата година, заключва компютъра, като хакерите го отблокират, след като жертвата плати откуп в цифрова валута биткойн.

Кибератаката може да е започнала с фалшив ъпдейт на счетоводна програма в Украйна

Кибератаката може да е започнала с фалшив ъпдейт на счетоводна програма в Украйна

Ъпдейтът е станал около 10,30 часа местно време

Методът на плащане се възприема като дилетантски и води до спекулации, че целта на вируса е не да се спечелят пари, а по-скоро да се нанесат вреди.

Украйна е най-засегнатата страна от вчерашното нападение. Вирусът удари банки, компании и правителствени учреждения. Следенето на радиацията в "Чернобил" трябваше да се осъществява ръчно, тъй като системите престанаха да работят.

Премиерът на Украйна Владимир Гройсман описа атаката като "безпрецедентна".

Хакерската атака е втора в рамките на два месеца. Подобен вирус, познат като "Уонакрай", засегна повече от 150 държави през май.