Ръководството на Украйна се стреми да обърне хода на военния конфликт с Русия до зимата. Това обяви Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент, съобщава ТАСС.

"Изключително важно е да не позволим на руснаците да протакат войната с нас до предстоящата зима. Президентът (на Украйна Володимир Зеленски) е сериозен и е готов да направи всичко възможно, така че да освободим нашите територии възможно най-скоро", написа Ермак в "Телеграм".

"Много зависи от това как са обучени нашите бойци. Ние ще обърнем хода на тази война. Скоро ще има много изненади", обеща той.

По-рано днес от Американския институт за изследване на войната (ISW) в прегледа си на последното развитие на военния конфликт отчетоха, че Русия не постига военните си амбиции в Украйна.

Русия вече не се задоволява само с Донбас

Русия вече не се задоволява само с Донбас

Лавров: Целите на Москва ще се разширят още повече, ако Западът достави оръжия с голям обсег на Киев

На този фон вчера руският външен министър Сергей Лавров обяви, че географските цели на "специалната военна операция" на Москва в Украйна вече не се ограничават само до района на Източен Донбас, а включват редица други територии.

В началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари президентът Владимир Путин отрече да има каквото и да е намерение да окупира украински територии. Тогава той обясни, че целта му е да демилитаризира и "денацифицира" страната - твърдение, отхвърлено от Киев и Запада като претекст за война в имперски стил на разширяване.

ISW: Русия не постига военните си амбиции в Украйна

ISW: Русия не постига военните си амбиции в Украйна

Украйна удари важен мост в Херсонска област

След като руската армия беше отблъсната в първоначалния си опит да превземе столицата Киев, на 25 март руското министерство на отбраната обяви, че първата фаза на специалната операция е завършена и сега тя ще се фокусира върху "постигането на основната цел - освобождаването на Донбас".

Близо четири месеца по-късно Русия превзе Луганск - един от двата региона, съставляващи Донбас, но остава далеч от превземането на цялата друга Донецка област.

Руските сили обаче вече са превзели територия далеч отвъд Донбас, предимно в Запорожка и Херсонска област в Южна Украйна, и продължават да нанасят ракетни удари по градове в страната.

Москва: САЩ принуждават Киев да се бие до последния украинец, вместо да преговаря

Москва: САЩ принуждават Киев да се бие до последния украинец, вместо да преговаря

Няма контакти между Русия и САЩ за мирните преговори с Украйна