Премиерът на Украйна призова на среща в Швейцария в четвъртък за допълнителна помощ за разчистване на противопехотни мини и неексплодирали бомби, покриващи до една четвърт от страната, предава "Ройтерс".

Швейцария, която предоставя финансова подкрепа за Украйна, е домакин на конференцията тази седмица, на която присъстват длъжностни лица от около 50 държави, за да събере средства за разминиране на Украйна, което ще струва 34,6 милиарда долара, според проучване на Световната банка.

Разчистването се разглежда като критично необходимо условие за стимулиране на селскостопанското производство и за завръщането на милиони украинци, които са избягали след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Вече 399 цивилни са били убити от противопехотни мини и 915 са ранени, според наблюдатели на ООН за правата на човека.

"Мащабът на това предизвикателство е наистина огромен", каза премиерът на Украйна Денис Шмигал на срещата в град Лозана. "Призовавам целия цивилизован свят да увеличи подкрепата за Украйна в областта на разминирането.

Той каза, че стратегията на страната има за цел да разминира страната до 2033 г., но се нуждае от помощ, особено с обучението на 10 000 сапьори и строителни машини, които могат да разчистват терена около 100 пъти по-бързо от хората.

"Украйна вече започна да произвежда някои от тези машини, но се нуждаем от вашата подкрепа в тази област", ​​каза той.

Президентът на Швейцария Виола Амхерд каза на срещата, че страната ще достави още три машини с дистанционно управление от базираната в Швейцария Global Clearance Solutions.

Представителят на САЩ Стенли Браун, изпълняващ длъжността помощник държавен секретар по политическите и военните въпроси, каза, че Вашингтон обмисля допълнителни партньорства за разминиране с Украйна.

"Съединените щати са подготвени и ще застанат с вас, за да преминете през това", каза той.

Срещата демонстрира ново оборудване и техники като машини за разминиране, както и работещи с AI роботи и дронове.

Програмата за развитие на ООН (ПРООН) вече подкрепя Киев с подобни усилия, включващи дронове, оборудвани със сензори, задвижвани от изкуствен интелект за земни проучвания, които могат да улавят дори малки, добре скрити мини.

Австралия ще даде на Украйна 49 танка Abrams от стар модел

Австралия ще даде на Украйна 49 танка Abrams от стар модел

Общата стойност на танковете които Украйна ще получи, е 163 милиона щатски долара