Украйна забрани използването на руски ваксини срещу коронавируса, въпреки че среща проблеми с имунизационната кампания, информира АФП.

Правителството прие решение на 8 февруари, което е публикувано в сряда. Забранява се регистрирането на ваксини от "държави агресори". От 2015 г. Украйна нарича Русия "агресор".

Литва: Да се купува „Спутник V” е все едно да се финансира агресията в Украйна

Литва: Да се купува „Спутник V” е все едно да се финансира агресията в Украйна

Чрез експорта Русия се въоръжава...

Прозападното правителство на Украйна многократно отхвърля призиви на проруски политици да одобрят руската ваксина "Спутник V". Според Киев ваксината е геополитически инструмент на Москва.

Забраната за руски ваксини влезе в сила, въпреки че президентът Владимир Зеленски е критикуван, че не е успял да договори ваксини срещу коронавируса. Все още нито една ваксина не е доставена в Украйна.

Зеленски коментира тази седмица, че ще започне първата фаза от имунизацията по-късно този месец. Предвижда се да бъдат доставени пет милиона дози от китайската ваксина CoronaVac и 8 милиона дози по програмата на ООН COVAX. Също си е осигурила 12 милиона дози от ваксините на AstraZeneca и Novavax, но не е достатъчно за посрещане на нуждите на Украйна.

Зеленски за отказа на Украйна от "Спутник V": Украинците не са опитни зайчета

Зеленски за отказа на Украйна от "Спутник V": Украинците не са опитни зайчета

Не може да се експериментира върху украинците

В същото време в Източна Украйна проруските сепаратисти слагат ваксината "Спутник V".

В Украйна има повече от 1,2 милиона случая и над 24 000 починали от коронавирус.