Бизнесменът Арън Банкс, който финансираше кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз Leave.EU, е бил в постоянен контакт с руското посолство в Лондон, а през 2016 г. се е срещал с Доналд Тръмп в САЩ, предаде CNN.

Банкс и комуникационният директор на кампанията Анди Уигмор са посещавали посолството на обеди и официални прояви.

Установено е, че двамата десетки пъти са контактували през интернет с дипломатическото представителство на Русия.

Същевременно няма публични доказателства за това, че изборният щаб на Доналд Тръмп през 2016 г. е знаел за руските връзки на Банкс и Уигмор, посочва CNN.

Разкритията сочат, че от края на 2015 г. и през 2016 г. на Банкс е дадена възможност да участва в сливането на шест златни мини с компания, в която единият от собствениците е бившият заместник-шеф на администрацията на руското правителство Кирил Андросов.

Уточнява се, че сумата за участието на Банкс би могла да е в размер на няколко милиарда долара. По-късно бизнесменът призна, че са водени разговори за тази сделка, но заяви, че след консултации с експерти е взел решение да не участва в нея.

Междувременно бившият премиер на Белгия Ги Верхофстад директно обвини Банкс в сговор с Москва за излизането на Великобритания от ЕС.

Верхофстад, който оглавява преговорния екип на ЕС по брекзит коментира през тази седмица в Туитър и Фейсбук, че лидерите на евроскептичните партии са пета колона на руския президент Владимир Путин.

"В Европа има пета колона: феновете на Путин, които искат да унищожат Европа и либералната демокрация отвътре: Льо Пен, Вилдерс, Фарадж, Орбан, Качински, Салвини използват парите и агентурата на Кремъл. Като приятеля на Фарадж, Арън Банкс, който влезе в сговор с руснаците, за да осъществи Брекзит." - написа Верховстад.

Банкс заяви, че не се финансира от Москва и определи мнението на Верховстад като "възмутително". Адвокатите му настояха холандският политик да премахне постинга си.

Популярни личности започнаха кампания за втори референдум по Брекзит

Популярни личности започнаха кампания за втори референдум по Брекзит

Първата акция се проведе в Лондон