Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви, че Европа остава под заплаха от нелегалната имиграция и трябва да се съсредоточи върху спирането й, информира АП.

Сиярто заяви пред световната осведомителна агенция, че ЕС трябва да проверява мигрантите в лагери извън пределите на съюза, за да може по-ефективно да ги контролира.

"Сега сме точно там, където бяхме преди три години. ЕС е беззащитен от юг и югоизток", предупреди министърът.

Сиярто говори в кулоарите на регионална среща на външни министри на страни членки на ЕС в Гърция, където беше обсъдено енергийното сътрудничество и разширяването на Общността преди срещата на върха в България през следващата седмица. На срещата участваха външните министри на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Гърция, България, Румъния и Хърватия.

Унгария остро критикува имиграционната политика на ЕС.

"Не трябва да говорим за това как да насърчим миграцията, как да управляваме миграцията, трябва да говорим за това как да спрем мигрантските потоци. Защото ако миграционните потоци продължат, те ще се превърнат в значителна заплаха за безопасността на Европа", предупреди унгарският министър.

Полският външен министър Яцек Чапутович каза пред агенцията, че отношението към Полша от другите европейски столици и "елити" се е подобрило, но държавите, които са изправени пред подобна критика, трябва да предприемат съвместни отбранителни действия.

"Държавите от региона, Централна и Източна Европа, трябва да останат заедно. Ние имаме общи интереси, не можем да приемем двойни стандарти в ЕС, ние трябва да защитим каузата си", призова Чапутович.