Унгарското правителство планира допитване до народа през март дали съдилищата трябва да прекратят изплащането на обезщетения на цигани за дискриминация и на затворници за лошо отношение, информира АФП.

Критици алармират, че националното допитване ще позволи на премиера Виктор Орбан допълнително да ограничи независимостта на съда и ще засили предразсъдъците към циганите.

Унгарският министър в канцеларията на премиера Гергей Гуляш коментира, че проучването ще позволи да се проучи мнението на унгарците по въпроси "за възстановяването на реда и моралния ред" по случаи, свързани с пренаселеността в затворите и случаите на сегрегация в училище.

"Правителството има ясен отговор и мнение по тези въпроси, но се нуждае от социална подкрепа", каза Гуляш пред журналисти в Будапеща.

Миналия месец Орбан заяви, че обикновените унгарци са бесни от решение на съдa в полза на затворници за санитарните условия и условията на живот в затвора. Премиерът обвини адвокати в "правене на бизнес" с осъдени. Според него изключително нечестно е циганските семейства да получават пари "без да ги заработват".