Унгария и Хърватия ще отворят три железопътни гранични пропускателни пункта, които бяха затворени заради мигрантската криза от средата на миналата година. Това съобщава унгарската държавна медия MTI, позовавайки се на министрите на вътрешните работи на двете държави, цитирана от Ройтерс.

Не се разкриват подробности, както и дали отварянето им ще е за постоянно.

Миналата година приток от мигранти навлезе на унгарска територия през пропускателните пунктове Муракерестур-Коториба, Декенеш-Копривница и Модярболи-Бели Манастир в посока Германия. Реката от мигранти беше спряна, след като Унгария завърши ограда по южната граница със Сърбия и Хърватия в края на 2015 година.

Докато ЕС и Турция водят преговори за мигрантската криза в Брюксел, условията за 14 хиляди мигранти на гръцко-македонската граница се влошават. Броят на мигрантите в Гърция се увеличава, след като Македония, подкрепяна от Австрия, Хърватия, Словения и Унгария, ограничиха притока на мигранти.

Спекулира се, че балканският коридор ще бъде затворен.

Босненският външен министър Игор Црнадак обяви, че страната се готви да приеме поток от мигранти към Северна Европа в случай, че балканският коридор бъде изместен, цитиран от АП.

Црнадак, който се срещна с кипърския си колега, изтъкна, че е запознат, че „изцяло нов път” може да бъде отворен за мигранти, опитващи се да достигнат до Хърватия през Албания, Черна гора и Босна, ако пътят на север бъде затворен.

Босна може да помогне на „определен брой” мигранти да преминат през страната, но „ние не сме в позиция да обсъждаме някои от тях да останат". В даден момент може да се разгледа вариантът за затваряне на границите на страната, но това на този етап не се обсъжда, заключи министърът.