Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви пред местна медия, че очаква новият фонд за възстановяване от 750 милиарда евро да бъде обсъден на срещата на върха на Европейския съвет официално или неофициално, информира "Политико".

"Сега има криза в Европа, сега кризата трябва да бъде преодоляна, това финансиране трябва да стане достъпно за държавите възможно най-бързо, и не е възможно да се забави с дебати за върховенството на закона", каза унгарският лидер.

Унгария преди заплаши да блокира фонда, ако не се намери удобно за Будапеща решение в дебата как да се свързва разпределението на евросредствата с върховенството на закона.

В същото време премиерът на Нидерландия Марк Рюте сигнализира, че е готов да блокира евробюджета от 1,8 трилиона евро и пакета за възстановяване, ако не бъдат изпълнени холандските искания да се обвържат бюджетните плащания с критерий за спазване на върховенството на закона.

Предложеният от Германия компромис за върховенството на закона все още не е на нивото, на което желаем да е, каза Рюте преди днешната среща на върха в Брюксел.

Ние като цяло подкрепяме Германия в опита й да се постигне споразумение. Но не мислим, че това предложение е достатъчно добро, трябва да бъде по-добро.

Запитан дали Нидерландия ще използва вето, ако исканията й не бъдат изпълнени, Рюте отговори: "На теория всичко може да се служи, но никой не иска това". По думите му холандският парламент ще одобри бюджета и пакета за възстановяване, ако има "стриктен механизъм за върховенството на закона".

Вчера мнозинството страни членки на ЕС приеха инструмент за налагане на санкции при определени нарушения на върховенството на закона в Общността.