Мнозинството страни членки на ЕС приеха инструмент за налагане на санкции при определени нарушения на върховенството на закона в Общността, обяви дипломат от Съюза, цитиран от ДПА.

Решението е прието въпреки опозицията на Унгария и Полша.

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция
Обновена

ЕК отчете, че българите протестират заради политическата корупция

Евродокладът обръща внимание на съдебната системата и връзките между политици и медии

Прокарването на предложението, внесено от Германия, която е ротационен председател на Европейския съюз, позволява ограничаване на евросредствата, ако такива нарушения навредят на управлението на бюджета или финансовите интереси на ЕС.

С тази стъпка се поставя начало на преговори с Европейския парламент, който може да направи инструмента по-силен. Евродепутати остро разкритикуваха предложения в понеделник механизъм като беззъб.

Варшава и Будапеща са категорично против създаване на такъв механизъм, първоначално предложен от Европейската комисия през 2018 г. в отговор на безпокойството около независимостта на съдебната власт и медийната свобода в няколко страни членки.

Двете държави заплашват да блокират прокарването на дългогодишния бюджет на ЕС и пакета за икономическо възстановяване от коронавирус, ако механизмът бъде приет.