Унгария ще затвори средните училища, университетите и ресторантите. Удължава вечерния час от вторник с цел ограничаване разпространението на коронавируса, обяви премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Министър-председателят, който за момента се въздържа от налагане на по-твърди мерки, за да предпази икономиката поясни, че големите събирания също ще бъдат забранени и спортните събития ще се провеждат при закрити врата.

Нови черни COVID-19 рекорди в Полша, Унгария и Австрия

Нови черни COVID-19 рекорди в Полша, Унгария и Австрия

Цели 445 души са починали в Полша за последното денонощие

"Ако заразените с коронавирус се увеличават със сегашното  темпо...унгарските болници няма да могат да поемат товара", предупреди той във видео, публикувано във "Фейсбук".

Днес в Унгария са регистрирани 5162 нови случая и 55 починали, с които се увеличиха до общо 114 778 заразени и 2493 жертви. Болниците трябваше да променят планираните операции, за да се справят с наплива от пациенти.

Вечерният час, който в момента започва от полунощ, ще бъде от 20,00 часа до 05,00 часа, поясни Орбан. Хотелите няма да приемат туристи, а само хора, които пътуват по работа.

Коронавирус: Полша, Украйна и Унгария с нови рекорди за заразени и починали

Коронавирус: Полша, Украйна и Унгария с нови рекорди за заразени и починали

В Украйна за денонощие са починали цели 173 души

Събиранията на роднини ще бъдат ограничени до 10 души и погребенията ще бъдат ограничени до присъствие на 50 души. Театрите, кината и фитнесите ще бъдат затворени.

Началните училища и детските градини ще останат отворени, но учителите и здравните работници ще трябва да бъдат тествани редовно, добави Орбан.

По-рано днес синдикат на учителите в Унгария призова родителите да не изпращат децата си на училище и детска градина, за да предпазят учителите и родителите от коронавируса.

Унгарският лидер поясни, че новите мерки ще бъдат наложени за период от 30 дни, но могат да бъдат удължени, ако се наложи.