Унгарският парламент гласува срещу законното признаване на транссексуални и интерсексуални хора - ход, критикуван от мнозина правозащитници, предаде Time.

Парламентът на страната гласува във вторник за пола като биологичен пол, което прави невъзможно законно лицата да променят пола си от този, който им е назначен при раждане.

В момента на унгарците е разрешено законно да променят пола си в документите за самоличност, въпреки че според активистите, процесът е в застой за много лица през последните две години.

Десният премиер на Унгария Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" са известни с острия си тон срещу гей общността в страната.

В проучване, публикувано на 14 май от Агенцията на Европейския съюз за основните права, 64% от транссексуалните респонденти в Унгария са заявили, че са се сблъсквали с дискриминация през изминалата година, като 84% са съобщили, че основната причина за нея в страната има именно отрицателна позиция на политическите партии".

По-рано през май, парламентът на Унгария отхвърли ратифицирането на договор за борба с насилието над жени, подкрепяйки декларация на правителството, че мярката насърчава "деструктивни джендър идеологии" и "незаконна имиграция".

Парламентът на Унгария блокира Истанбулската конвенция

Парламентът на Унгария блокира Истанбулската конвенция

Будапеща отхвърля термина "джендър" в текста на конвенцията

Насърчавана от Съвета на Европа, Истанбулската конвенция е първият в света обвързващ инструмент за превенция и борба с насилието над жени - от изнасилването в брака до генитално осакатяване.

Представена от Съвета на Европа за ратифициране през 2011 г., три години по-късно под конвенцията се подписаха повечето страни членки на ЕС, включително и Унгария.

Но унгарският парламент отказва да ратифицира конвенцията.

От Фидес, управляващата партия на премиера Виктор Орбан, твърдят, че са съгласни със съдържанието на конвенцията, но всички правни гаранции за защита на жените от домашно насилие вече се съдържат в унгарското законодателство. Будапеща отхвърля термина "джендър" в текста на конвенцията и задълженията да приеме бежанци, които са преследвани заради сексуалната им ориентация или пола.

Решението на парламента да одобри декларацията на унгарското правителство бе атакувано от опозицията.