Унгарското правителство обяви, че разпоредбите на новия закон срещу ЛГБТ ще се прилагат както за църквите, така и за училищата, съобщава АФП. 

"Законът срещу педофилията" бе приет през юни и първоначално имаше за цел да затегне наказанията за насилие над деца, но бяха добавени изменения, забраняващи "насърчаването на хомосексуалността" на лица под 18 години.

Постановлението на правителството, определящо прилагането на закона, регламентира "показването или изобразяването" на продукти, които "изразяват хомосексуалността" или представляват "отклонение от идентичността, съответстваща на пола при раждането".

На магазините ще бъде забранено да продават такива продукти в радиус от 200 метра от църкви, както и от училища и институции за закрила на детето.

Законът предизвика спор между Унгария и ЕС. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го нарече "позор" и комисията започна процедура за нарушение срещу Унгария, като заяви, че мярката нарушава правилата на ЕС относно правото на свобода на изразяване, както и свободната търговия и предоставянето на услуги.

Законът се разглежда като последният залп в проекта на националистическия премиер Виктор Орбан за прекрояване на Унгария в нелиберална страна, основана на консервативни християнски ценности.

Съгласно закона фирмите не могат да пускат реклами, показващи подкрепа за хомосексуални, ако се разглеждат като насочени към непълнолетни.

Учители, издатели и телевизионни оператори се опасяват, че законът може да означава премахване на книги от учебните програми и филми да бъдат забранени за гледане през деня, ако съдържат гей герои.

Законът е последният от поредицата, насочена към ЛГБТ унгарците, като активисти предупреждават за нарастващ страх в общността.

Още преди да влезе в сила последният закон, група от гражданското общество бе глобена, че не е издала предупреждение за родителско ръководство в детска книжка, публикувана за еднополови родители.

На 21 юли Орбан заяви, че ще се проведе национален рефереднум, за да се прецени вътрешната подкрепа за новия закон.

Някои анализатори казват, че насочването на Орбан към ЛГБТ общността отразява дългогодишната му антимиграционна програма и е опит да се засили социално консервативна избирателна база преди изборите догодина.

Унгария ограничи продажбата на гей книги за младежите

Унгария ограничи продажбата на гей книги за младежите

Като част от рестриктивните мерки срещу хомосексуалните