Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Ан Ванеман определи насилието в Газа като недопустимо и призова всички страни в конфликта да предприемат необходимите мерки за закрила на децата.

Физическите и психологични вреди, нанасяни от този конфликт върху децата от двете страни трябва да бъдат прекратени. Деца биват убивани и наранявани всекидневно в резултат на военните действия.

Това е недопустимо, заяви Ванеман в своето изявление във връзка с хуманитарните операции в Ивицата Газа.

УНИЦЕФ е дълбоко обезпокоен, че нарастващото насилие е принудило Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) да прекрати хуманитарните операции в Ивицата Газа.

Това може единствено да задълбочи вече критичната ситуация и да постави децата в още по-голям риск, коментира Ванеман.

Разпространението на храна, вода, гориво и лекарства не трябва да бъде възпрепятствано, категоричен бе изпълнителният директор на УНИЦЕФ.

Засегнатите страни трябва да положат всички усилия децата да получат закрилата, която е тяхно право и наша колективна отговорност.

От УНИЦЕФ призовават всички страни в конфликта да предприемат необходимите мерки за закрила на децата и подчертават, че единствено прекратяването на конфликта би осигурило пълното спазване на правата на децата.

Междувременно е абсолютно необходимо да бъдат установени защитени пространства и безпрепятстван хуманитарен достъп до животоспасяваща помощ и лекарства за децата, подчерта Ванеман.