Бъдещето на базирания в Будапеща университет, открит от милиардера Джордж Сорос, зависи от споразумение между унгарското и американското правителство. Това заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от АП.

Орбан, който възприема родения в Унгария милиардер като идеологически враг, поясни, че Централноевропейският университет, основан през 1991 г., "мами", тъй като има несправедливо преимущество пред унгарските университети, защото дипломите са приемани в Унгария и САЩ.

Орбан затваря университета на Сорос в Унгария

Орбан затваря университета на Сорос в Унгария

Ново законодателство прави невъзможно функционирането на ВУЗ-а

"Това не е справедливо за унгарските университети", поясни той пред държавното радио.

"Има конкуренция между университетите и е необяснимо защо трябва да поставяме нашите университети в неизгодна позиция...защо се осигурява несправедливо преимущество за чуждестранните университети", чуди се унгарският лидер.

Ректорът на въпросния университет обеща учебното заведение да остане отворено, въпреки че във вторник беше представено в парламента изменение на закона за висшето образование, което излага нови условия за дейността на чуждестранните университети в Унгария и директно атакува Централноевропейския университет.

От 28-те чуждестранни университета в Унгария само този на Сорос не е покрил изискванията.

Няма значение дали някой е милиардер в Унгария...този университет трябва да спазва законите. Унгария е страна, която винаги подкрепя обучението, но не толерира измамите, закани се той.

Запитан дали университетът ще бъде в Унгария през следващите 6 месеца или година, Орбан отговори, че зависи от преговори и евентуално споразумение между американското и унгарското правителство.