Ураганът "Лейн" донесе поройни дъждове и силни ветрове на Хавайските острови, предизвиквайки големи наводнения и свлачища, информира АccuWeather.

Ураганът категория 3 ще удари островите през уикенда. Според експерти "Лейн" има потенциала да нанесе сериозни поражения на Хавайските острови.

Тревога на Хавайските острови заради ураган от пета категория

Тревога на Хавайските острови заради ураган от пета категория

"Лейн" е придружен от вятър със скорост до 260 километра в час

В сряда президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение. Най-сериозно се очаква да бъде в събота, тъй като "Лейн" ще премине опасно близо до островите.

Снимка 374760

Източник: ЕПА

Хората са предупредени, че трябва да бъдат подготвени за спиране на електричеството, крайбрежни наводнения, плажна ерозия, паднали дървета и големи прекъсвания на транспорта.

Снимка 374757

Източник: ЕПА

Повече от 25 военни самолета и 6 бойни кораба са напуснали острова заради природната стихия, която по-рано тази седмица беше категория 5.

В райони на Големия остров са регистрирани проливни валежи. В четвъртък сутринта окото на урагана беше на около 400 километра от Големия остров. Природното бедствие е придружено от силни ветрове със скорост около 160 километра в час.

Снимка 374756

Източник: ЕПА

За последно Хавайските острови бяха пряко засегнати от урагана "Иники" през 1992 г., който нанесе щети за 3 милиарда долара.