Ето защо подкрепям Украйна от началото на войната през 2014 г. Причината е историята на моята страна, Румъния и разбирането, че без колективна защита целият регион на Централна и Източна Европа може отново да се окаже със сериозни проблеми, пише Александру Николин в Букурещ за CEPA.

НАТО промени геополитическото съществуване на Румъния към по-добро и обещава на страната по-светло бъдеще срещу хищниците - предимно Русия - които направиха животa толкова несигурен.

През 1940 г. Румъния беше принудена да отстъпи почти една трета от територията си, за която най-малко 250 000 войници бяха загинали през Първата световна война (смята се, че това е най-високият процент на жертви от страната на съюзниците). Трябваше да дадем регионите на Бесарабия и Северна Буковина на СССР, а Северна Трансилвания на Унгария. Нашите войници се оттеглиха в безпорядък, унизени и без нито един изстрел.

Имаха малък избор. През годините между двете войни нашите корумпирани правителства напълно пренебрегнаха националната отбрана, което означава, че през 1940 г. армията не беше в състояние да се бие. Страната беше бедна, но просперираше доста добре. До края на 30-те години ние се сближавахме със същия стандарт на живот като по-развитите страни от Централна и Западна Европа. Нашите най-силни икономически сектори бяха селското стопанство и петролната промишленост, съсредоточени около град Плоещ. Столицата Букурещ беше космополитен град с процъфтяващ културен живот.

Но имаше сериозни основни слабости, които не бяха напълно предвидими. За Румъния последва Първата световна война, като подписа отбранителни споразумения - Малката Антанта - с Югославия и Чехословакия, друго споразумение с Полша и в по-широк смисъл разчиташе на Франция и Обединеното кралство като по-тежки съюзници. Но до 1940 г. двама от по-малките съюзници са паднали в ръцете на нацистите и СССР. Франция също беше изхвърлена от войната, а Обединеното кралство едва се задържаше. Румъния се превърна в лесна мишена за враговете си.

Сама и унизена от териториални заграбвания, Румъния не беше в състояние да реагира, парализирана от страх и пълна с омраза.

Скоро нещата се влошиха. Фашистката Желязна гвардия на Йон Антонеску идва на власт. Яростни антисемити, те работиха за преследване на еврейското малцинство в страната, процес, който започна с предишното правителство. Евреите бяха лесна изкупителна жертва за националната катастрофа. Режимът не пести усилия да разпространява пропаганда за предполагаемата връзка между еврейската общност и болшевизма. През следващите месеци се състояха редица кървави погроми, най-лошият от които доведе до убийството на около 15 000 евреи и разграбването на имуществото им в Яш.

Румъния става съюзник на Оста с обещанието, че това ще доведе до връщане на територията, анексирана от СССР. С нахлуването на нацистка Германия в Съветския съюз започва истинският ужас за румънските евреи, като много от тях са депортирани в Приднестровието, заедно с ромското население. Редица ужасяващи кланета са извършени от румънски и германски войски с помощта на местни помощници или Хиви. До края на войната 300 000 евреи и 13 000 роми са мъртви, въпреки усилията на крал Михаел и кралицата майка Елена; последният по-късно ще бъде наречен сред Праведниците на народите. Междувременно Антонеску бе преиграл, изпращайки войските си далеч отвъд Днестър от името на германците. Румънската армия е почти унищожена при Сталинград.

Румъния бе съсипана. По-специално еврейското население беше избито и ограбено, профашистката армия беше унищожена, монархията премахната, а новият господар - СССР - беше фундаментално враждебен. Следващите повече от 40 години бяха процес, завършил едва когато диктаторът Николае Чаушеску и съпругата му бяха екзекутирани от революционери през 1989 г.

Научените уроци?

За Румъния нямаше никакво съмнение. Страната трябва да членува в двата най-големи и успешни западни клуба НАТО и Европейския съюз (ЕС), в които се присъедини през 2004 и 2007 г.

Подобно на други нации в нашия регион, онези, чийто суверенитет беше потъпкан и които бяха използвани като разменна монета, които бяха закърнели и васализирани от имперските сили, ние искахме да се чувстваме в безопасност и се страхувахме от възкръсването на руския империализъм.

Точно затова Румъния се присъедини към НАТО и затова Украйна трябва да получи военна подкрепа, за да си върне суверенната територия. Принуждаването на Украйна да приеме мир, изискващ предаване на земя, би довело само до унижение, вътрешни борби и почти сигурно увеличаване на политическия екстремизъм, като същевременно ще насърчи Русия да преследва своите имперски амбиции. (Не на последно място в Молдова, пълна с румънско говорящи и румънски граждани.)

Извъването на ръцете на Украйна би било историческа грешка и по същия начин приемането й в НАТО би било акт на мъдрост.

В тази част на света помним какво може да се обърка. Трябва да направим всичко по силите си, за да не се повтори.

Генерал от румънското разузнаване: Всички руски тайни служби се опитват да атакуват Румъния

Генерал от румънското разузнаване: Всички руски тайни служби се опитват да атакуват Румъния

Атакуват важни институции на румънското правителство със сложен зловреден софтуер