Уругвай, Парагвай и Аржентина са държавите от Латинска Америка, които най-добре се справят в борбата с коронавируса, показва социологическо проучване в региона. Бразилия пък се посочва като държавата, която най-лошо се представя, информира "Ройтерс".

Изследването на консултантската фирма Trespuntozero сочи, че респондентите в 8 от 10-те държави, включени в сондажа, разглеждат Уругвай като една от най-добре справящите се държави в борбата с пандемията от коронавируса.

Според проучването представянето на уругвайския президент Луис Лакале Пу срещу коронавируса среща 77,8% одобрение в латиноамериканската страна; това на парагвайския лидер Марио Абдо - 76,7% и на аржентинския президент Алберто Фернандес - 68%.

Уругвай има 947 заразени и 28 починали, Аржентина е регистрирала 69 941 случая и 1385 починали, а Бразилия - 1 495 628 заразени и 61 862 починали.

Проучването е проведено в Аржентина, Чили, Уругвай, Парагвай, Перу, Еквадор, Колумбия, Мексико, Коста Рика и Доминиканската република. В него са участвали 10 000 души.

Според авторите на изследването проучването ясно показва кой модел не трябва да се следва, а именно Бразилия.

САЩ и Бразилия са начело в света по заразени с коронавирус и починали. Президентите им Доналд Тръмп и Жаир Болсонару омаловажават пандемията.