Американските военни възобновяват операциите си срещу бойци от "Ислямска държава" (ДАЕШ) в Ирак, както и работят за скорошното подновяване обучението на иракските сили, заявиха американски служители в сряда, предаде АП.

Един служител заяви, че някои съвместни операции между силите на САЩ и Ирак вече са започнали.

Отношенията с Ирак бяха прекъснати, след като САЩ на 3 януари нанесоха удар с дронове близо до международното летище на Багдад, при което беше убит иранският генерал Касем Солеймани.

По-късно парламентът гласува за експулсиране на американските сили от страната, а премиерът Адел Абдул-Махди помоли Вашингтон да изработи пътна карта за изтегляне на войските.

САЩ категорично отхвърлиха тази молба и не оттеглиха повече от 5000 свои войници.

Помпео: Заедно с Ирак ще намалим своя контингент

Помпео: Заедно с Ирак ще намалим своя контингент

Позиция на Белия дом

Един от официалните лица заяви, че военните лидери са обсъдили възобновяването на операциите с иракчаните, но не е ясно кой е участвал в тези разговори или дали лидерите на иракското правителство подкрепят публично този ход.

Иракските лидери бяха ядосани от американския удар с дронове и отстъпителните атаки от страна на Иран. Иранските ракети удариха авиобаза Ал-Асад миналата седмица и удариха близо до друга база, но прозвучаха предупреждения и никой не беше убит или ранен.

САЩ отхвърлиха искането на Ирак за изтегляне на американските войски

САЩ отхвърлиха искането на Ирак за изтегляне на американските войски

Нашето военно присъствие в Ирак е за продължаване на борбата срещу ДАЕШ

Хиляди антиправителствени протестиращи излязоха в Багдад и Южен Ирак, като много от тях призоваха и САЩ, и Иран да напуснат страната си.

Висши американски служители, включително и държавният секретар Майк Помпео, отхвърлиха призивите за напускане на американските войски, заявявайки, че са от решаващо значение за борбата срещу ДАЕШ.