Комисия по вътрешните правила в Камарата на представителите (долната камара на американския конгрес) започна обсъждането на следващите законодателни ходове, които ще се предприемат след последните събития във Вашингтон, предаде "Гардиън".

На ход е 25-та поправка на Конституцията. В случай на смърт или неспособност на президента да изпълнява задълженията си, същите се поемат от вицепрезидента до края на мандата, гласи текстът ѝ. 

Очаква се тази нощ Камарата в пълен състав да гласува, след като приключи дебатът.

Вносителите на резолюцията призовават вицепрезидента Майк Пенс да се позове на нея и отстрани от власт Тръмп.

Конгресменът Джейми Раскин, който изготви резолюцията, каза, че за бунтовете в Капитолия миналата седмица е отговорен президентът, оправдаха мярката.

Републиканецът Джим Джордан се противопостави на резолюцията, като каза, че мярката ще раздели още повече нацията.

Норма Торес, демократ от Калифорния, разказа емоционално своя опит по време на жестоките бунтове в Капитолия миналата седмица. Тя е видяла лично как протестиращи нахлуват в сградата, преди да бъде евакуирана.

Доументът обаче беше блокиран в понеделник от републиканците.

Пенс не даде никаква индикация, че е готов да продължи по този курс, който би включвал позоваване на 25-та поправка на Конституцията, включително гласуване с мнозинство от кабинета за сваляне на Тръмп, преди да напусне поста на 20 януари.

Останаха само дни за президентството на Тръмп, Камарата също се готви и за импийчмънт на Тръмп тази седмица. Председателят на парламента Нанси Пелоси се опитва първо да окаже натиск върху републиканците да обяснят на Тръмп, че е време да си ходи.

Тръмп е изправен пред едно обвинение - "подбуждане към бунт" - заради насилието в Капитолия на САЩ.

При него загинаха десетки, а много други бяха задържани.

Тръмп: Новият импийчмънт е абсолютна нелепост и опасност за САЩ

Тръмп: Новият импийчмънт е абсолютна нелепост и опасност за САЩ

Тръмп направи коментара преди да потегли от Белия дом за Тексас

Припомняме, че президентът Доналд Тръмп отказа да поеме отговорност за ролята си в избухването на безредиците в Капитолия. Според него думите му на митинга във Вашингтон преди да възникне насилието са били "напълно уместни".

Тръмп нарече подготовката за нов импийчмънт в Конгреса "абсолютна нелепост" и подчерта, че причиняват "огромен гняв".

Американският лидер отбеляза, че не иска насилие.

Изпълняващият длъжността секретар по вътрешната сигурност Чад Улф се оттегля от поста. Оставката на Улф идва на фона на разкритията за подготвяни въоръжени акции от крайни привърженици на Доналд Тръмп. 

Улф, който отговаряше за вътрешната сигурност в продължение на 14 месеца, е поредният министър от екипа на Тръмп, който подава оставка след нападението срещу американския Конгрес. Преди него се оттеглиха министърът на образованието Бетси Девос и министърът на транспорта Илейн Чао.

Републиканците блокираха опитите Пенс да отстрани Тръмп

Републиканците блокираха опитите Пенс да отстрани Тръмп

Пелоси се опитва да притисне републиканците преди гласуването за импийчмънт

Стана ясно, че 15 000 служители на Националната гвардия ще бъдат разположени в столицата, за да пазят реда и сигурността на 20 януари, когато новият президент Джо Байдън встъпва в длъжност.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви във вторник, че никой, който е замесен в бунтовете в Капитолия, не трябва да бъде над закона.