Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко разкри в интервю за Hill.TV, излъчено в сряда, че по време на първата им среща посланикът на САЩ в Украйна Мари Йованович му е връчила списък с лица, които не трябва да бъдат преследвани.

"За съжаление, на първата среща с американския посланик в Киев, Йованович ми даде списък с хора, които не трябва да преследваме", съобщи Луценко, който заема поста от 2016 г.

"Моят отговор бе, че това е недопустимо. Никой в тази страна, нито нашият президент, нито нашият парламент, нито нашият посланик, ще ми попречи да преследвам, когато има престъпление", продължи той.

Държавният департамент определи коментарите на Луценко като "пълна измислица".

Главният прокурор каза още, че не е получил финансиране в размер на близо 4 милиона долара, което посолството на САЩ в Украйна е трябвало да отпусне на прокуратурата. По думите му "ситуацията в действителност е доста странна".

Йованович беше посланик на САЩ в Армения при бившите президенти Барак Обама и Джордж У.Буш, както и посланик в Киргизстан при Буш. Тя също е заемала длъжността посланик на САЩ в Украйна при Обама.