Сенатът на САЩ (горната карама на американския конгрес) гласува в събота за налагане на инфраструктурния пакет от 1 трилион долара. Това е важна процедурна стъпка напред след месеци преговори между президента Джо Байдън и двупартийна група сенатори, предаде "Ройтерс".

С 67 гласа "за" срещу 27 гласа "против" при гласуването, сенаторите се съгласиха да ограничат дебатите относно законодателството, което представлява най-голямата инвестиция от десетилетия в американски пътища, мостове и летища. Осемнадесет от 50 -те републиканци на Сената гласуваха да се пристъпи напред, като сенаторите Джон Корнин и Деб Фишер подкрепиха пакета за първи път.

Времето за приемане остава неясно.

"Можем да постигнем това по лесния или по трудния начин. И в двата случая Сенатът ще остане на заседание, докато не приключим работата си, каза лидерът на мнозинството Чък Шумър в речта си преди гласуването. От моите републикански колеги зависи колко време ще отнеме." Приемането би било голяма победа за Шумър, Байдън и двупартийната група сенатори, които прекараха месеци в изработването на пакета и ще изпратят законопроекта в Камарата на представителите на САЩ.

Байдън: Инфраструктурата ще преобрази икономиката

Байдън: Инфраструктурата ще преобрази икономиката

Позиция на президента на САЩ

Байдън обяви в "Туитър" своята подкрепа преди гласуването, като заяви, че инвестицията в инфраструктурата ще създаде добре платени работни места, като обнови американските пътища, мостове, водни и електрически мрежи. "Не можем да си позволим да не го направим, заяви президентът. Не можем просто да се върнем към начина, по който са били нещата преди COVID-19, трябва да го направим по-добре."

Републиканецът Мич МакКонъл също изрази подкрепата си за законопроекта, преди да гласува за него. "Републиканците и демократите имат коренно различни виждания в наши дни, но и двете визии включват физическа инфраструктура, която работи за всички наши граждани, каза Макконъл в реч. Инвестициите, които ще направи този законопроект, не са просто необходими, в много случаи те са просрочени. Нашата страна има реални нужди в тази област."

Със съгласието на всичките 100 сенатори, камарата може да премине към приемане по-късно в събота. Но без такова споразумение може да продължи до понеделник или вторник.

Припомняме, че в края на юли, пакетът за модернизиране на американската инфраструктура не премина процедурно гласуване в Сената на САЩ поради съпротивата на републиканците.

На 24 юни президентът на САЩ Джо Байдън заедно с група сенатори договориха пакет на стойност 1,2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата на страната.