Сенатът на САЩ утвърди Том Вилсак за министър на земеделието с 92 гласа "за" срещу 7 "против", след продължили по-малко от 15 минути дебати, предаде "Блумбърг". Това се случи, въпреки някои критики, че не е бил достатъчно убедителен в подпомагането на чернокожите фермери по време на администрацията на Барак Обама и е твърде близо до интересите на агробизнеса.

70-годишният Вилсак обеща на няколко пъти стимули за земеделските производители, които възприемат по-благоприятни за климата практики. Както е известно, борбата с климатичните промени е приоритет за администрацията на президента Джо Байдън. 

Вилсак обеща и да изкорени расизма в министерството.

Обама избра и министър на земеделието

Обама избра и министър на земеделието

Това е губернаторът на Айова Том Вилсак.

На новия министър предстои да разпредели част от останалата помощ за фермерите, включена в предишните мерки за облекчение. Министерството спря транш от 2,28 милиарда щатски долара земеделска помощ, разрешена от експрезидента Доналд Тръмп в последния му ден в Белия дом. Демократите многократно критикуваха програмите за подпомагане на фермите на Тръмп като насочени предимно към големите ферми.

Вилсак, бивш губернатор на Айова, е работил с Байдън още от първата му президентска кампания през 1987 г. Той стана президент и главен изпълнителен директор на американския съвет за износ на млечни продукти, след като заема поста министър на земеделието при Обама.