Установиха огнище на ебола в Уганда. Това се случи, след като в страната беше потвърден случай на сравнително редкия судански щам. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Си Ен Ен.

Африканският офис на СЗО заяви, че случаят е потвърден след тестване на проба от 24-годишен мъж в района на Мубенде в страната. Угандийските здравни власти разследваха шест подозрителни смъртни случая в областта този месец. Министерството на здравеопазването на страната съобщи, че 24-годишният пациент е починал след проява на симптоми.

"В момента има осем предполагаеми случая, които получават грижи в здравно заведение", казаха от СЗО, добавяйки, че помагат на здравните власти на Уганда с разследването и разполагането на персонал в засегнатата зона.

Това е първият път от повече от десетилетие, в който Уганда регистрира щама Ебола Судан, каза д-р Мачидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка. "Ние работим в тясно сътрудничество с националните здравни власти, за да разследваме източника на това огнище."

Задава се нова ваксина и срещу ебола

Задава се нова ваксина и срещу ебола

Разработена е по метода на Covid ваксината на AstraZeneca

Уганда за последен път съобщи за огнище на ебола Судан през 2012 г., съобщи СЗО. Най-малко 17 души са били убити от 24-те случая, идентифицирани в тази епидемия, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, което е допринесло за овладяването на вируса в източноафриканската страна по това време.

Уганда е преживяла четири епидемии от Ебола, според СЗО, като най-смъртоносната е била през 2000 г., оставила смъртта на над 200 души.

Уганда граничи с Демократична република Конго, която преживява възобновяване на Ебола след огнища тази година. Последното огнище в Уганда беше през 2019 г., когато се потвърди щамът на ебола в Заир, който доведе до смъртта на 9-годишно конгоанско момиче близо до границата с ДРК.

Според СЗО ваксинацията е одобрена срещу щама Заир, но ваксинацията срещу щама Судан не е тествана.