Затворническата присъда на Оскар Писториус беше увеличена на 13 години и 5 месеца от Върховния апелативен съд на Южна Африка, решение, което увеличава повече от два пъти присъдата на олимпийския бегач, наложена му за убийството на приятелката му Рийва Стийнкамп, съобщава "Асошиейтед прес".

От Върховния съд уточниха, че са потвърдили обжалването от страна на прокуратурата срещу първоначалната 6-годишна присъда на Писториус за прострелването на Стийнкамп няколко пъти в дома му през 2013 г.

Оскар Писториус влезе в затвора за 6 години

Оскар Писториус влезе в затвора за 6 години

Писториус бе арестуван в съдебната зала и отведен в затвора

Прокурорите нарекоха тази 6-годишна присъда "шокиращо" снизходителна.

Пистириус трябваше да бъде осъден на предписания от закона минимум от 15 години за убийство в Южна Африка, уточниха от Върховния съд.

Новата присъда от 13 години и 5 месеца взема предвид времето, което Писториус вече е излежал в затвора и в дома си под домашен арест.

Писториус, който стана на 31 години в сряда, вече е излежал повече от година от първоначалната си 6-годишна присъда.

Южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус остава под домашен арест

Южноафриканският параолимпиец Оскар Писториус остава под домашен арест

Съдът реши каква мярка за неотклонение

Писториус уби Стийнкамп в ранните сутрешни часове на Св. Валентин през 2013 г., след като стреля четири пъти през затворената врата на тоалетната в дома си. Твърдейки, че погрешно е взел приятелката си за проникнал в дома му човек, той първоначално беше осъден за непредумишлено убийство. Тази присъда беше заменена с такава за убийство от Върховния съд през 2015 г.

Днешното решение вероятно ще сложи край на близо 5-годишната съдебна сага около спортиста, чиито два крака са ампутирани и който е многократен параолимпийски шампион и рекордьор, който някога беше един от най-известните спортисти в света и пример за неограничените човешки възможности.

Адвокатите на Писториус имат само една възможност, ако искат да обжалват новата присъда - пред Конституционния съд, който е върховната съдебна инстанция в Южна Африка.