Мъжът, заподозрян за забиването на камион в търговски център в Стокхолм през миналата седмица, убивайки четирима души, е признал, че е извършил атаката, съобщават "Франс прес" и ДПА.

"Неговата позиция е, че той признава терористичното престъпление и следователно приема да бъде задържан", посочи адвокатът на узбека Рахмат Акилов пред съда при разглеждането на мярката му за неотклонение.

Стокхолмският терорист изпълнил нареждане на „Ислямска държава”

Стокхолмският терорист изпълнил нареждане на „Ислямска държава”

Акилов направи признанието по време на разпит

За разлика от терористичните атаки в Берлин, Ница и Лондон, терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") не поеха отговорност за нападението в Стокхолм.

След атаката стана ясно, че на Акилов е била издадена заповед за депортиране, но той се укрил и преминал в нелегалност. Шефът на шведската полиция Дан Елиасон каза, че "няма нищо в системата, което да е загатвало, че той ще извърши нещо подобно на това, което направи в петък".

Втори мъж също беше задържан във връзка с терористичната атака, но подробности за самоличността му не бяха разпространени.

В Швеция се проведе национална минута мълчание в понеделник в памет на жертвите, които са британец, белгиец и двама шведи, включително 11-годишно момиче. Огромна тълпа се събра пред търговския център, като оставяха свещи и цветя и изразяваха благодарност към полицията, която беше приветствана за бързия отговор на ситуацията.

"Ние никога няма да позволим терорът да победи", заяви кметът Карин Вангард на официалната възпоминателна церемония в кметството, на която присъстваха и премиерът Стефан Льовен и кралското семейство. "Стокхолм ще остане отворен и толерантен град", обеща кметът.