Необходими са спешни действия за подпомагане на най-малко 23 000 непридружени деца, които са настанени в мръсни и необезопасени бежански лагери в Гърция и Италия.

Това се предупреждава в доклад на Европейската сметна палата, пише "Гардиън".

В гръцките и италиански "горещи точки" - мигрантски центрове по външните граници на ЕС - липсва охрана, вода, нормална храна, одеяла и медицинска помощ, се отбелязва в новото проучване.

Клод Мораес, председател на Комисията за вътрешни работи и правосъдие към Европейския парламент, описа доклада като "сигнализираща аларма" за провала на страните членки на ЕС.

Докладът разкрива широкоразпространена сексуална експлоатация на деца в центровете, които папа Франциск сравни с "концентрационни лагери" през уикенда.

Папа Франциск сравни бежанските лагери с концентрационни

Папа Франциск сравни бежанските лагери с концентрационни

Международните съглашения са по-важни от човешките права

Много непридружени деца са държани в "горещите точки" за дълг период при неподходящи условия, въпреки че законодателството изисква те да бъдат приоритет, се пояснява в разкритията на сметната палата.

Европейската комисия трябва да настоява за назначаване на служител за защита на децата във всеки лагер, призовава палатата.

Държавите членки на ЕС се ангажираха да подслонят 34 953 мигранти от италиански лагери, но до септември 2016 г. е дадено официално "обещание" само за 3 809 мигранти, а реално са прехвърлени по-малко от 1 200 бежанци. Сред тях няма непридружени деца, поясняват от палатата.

Децата често пътуват сами до лагери от военни зони в Сирия, Афганистан и Ирак, защото родителите им могат да си позволят да платят само за един член на семейството да отпътува. Но децата също са мишена на трафиканти, според Европол.

Около 90% от 2 500 деца в гръцките "горещи точки" идват от Сирия, Афганистан и Ирак. В италианските лагери най-малко 20 500 деца са предимно от африкански държави, засегнати от конфликти и преследване, такива като Нигерия и Еритрея.