Има 14 щата в САЩ, в които демократите контролират губернаторския пост и двете камари на Конгреса, информира Си Ен Ен.

Демократите извоюваха голяма победа на вота за Конгрес на ниво щати. Гласуването за местни парламенти не привлича голям интерес, но е от решаваща важност при определянето на избирателните райони.

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ
Обновена

Удар за Тръмп, демократите печелят долната камара на Конгреса на САЩ

Републиканците запазват контрола над Сената

До момента демократите са спечелили шест "трифекта" (тройно залагане) или щати, където контролират губернаторския пост и двете камари на законодателния орган. Новите "трифекти" са в Колорадо, Илинойс, Мейн, Невада, Ню Мексико и Ню Йорк.

Те са добавени към вече съществуващите осем "трифекта" на Демократическата партия, въпреки че битката за губернатор в Кънектикът все още не е приключила, тъй като кандидатът на демократите води с под 1%.

Демократите също разбиха четири "трифекта" на републиканците: Канзас, Мичиган, Ню Хемпшър и Уисконсин.

От Демократическата партия съобщиха, че са спечелили 333 места, които преди това са били под контрола на републиканците.

Тези щати са част от големия успех на републиканците по време на мандата на президента на САЩ Барак Обама. По време на този период те спечелиха близо 1000 места.

Демократическата партия също спечели губеранторските постове в Илинойс, Канзас, Мейн, Мичиган, Ню Мексико, Невада и Уисконсин.

Според "Гардиън" републиканците не са спечели нови "трифекта", но изгубиха три.