Говорител на британския военнопромишлен гигант BAE Systems потвърди, че тяхно корабостроително съоръжение на остров Бароу в Бароу ин Фърнес е било евакуирано заради "продължаващ инцидент" след съобщения в медиите за бомба на ядрена подводница, съобщават британските медии.

"Като предпазна мярка, комплексът Девъншир беше затворен", уточни говорителят, цитиран от "Ройтерс", допълвайки: "Персоналът, контракторите и местните жители са информирани."

Говорителят също така потвърди, че BAE Systems поддържат връзка с местната полиция, която щяла да разследва инцидента.

Корабостроителният комплекс Девъншир, който е собственост на BAE Systems, е дом на производствените мощности на ядрената подводница клас "Астют".

Говорител на полицията, цитиран от "Гардиън", потвърди, че "полицейски служители са в обект на BAE и подпомагат персонала". От местната служба за спешна помощ посочиха, че са получили обаждане в 9:18 часа местно време (11:18 часа българско). "В момента сме на мястото, но не е известно да има пострадали", уточниха от спешна помощ.

По-рано неидентифициран източник съобщи, че стотици служители са били евакуирани от Девъншир след сигнал за бомба на борда на подводница.

Разположена в Северна Англия, на около 95 км северозападно от Манчестър, корабостроителницата Девъншир е едно от най-големите закрити корабостроителни съоръжения от този вид в Европа. В този обект се строят подводниците клас "Астют", като всяка една от тях е на стойност 1,8 млрд. долара. Тя е ядрена нападателна подводница на въоръжение в Кралския британски флот. Четири подводници клас "Астют" са били завършени, като три се строят и още седем са планирани.

В съоръжението също така се произвежда подводницата от клас Dreadnought, ново поколение подводници, снабдени с балистични ракети, която ще замени класа Vanguard, който носи ядреното оръжие Trident.