Протестната вълна срещу символи на белгийското колониално минало се засили днес с атакуване на най-малко още две статуи от активисти срещу расизма. Това се случва дни преди годишнината от независимостта на Конго, информира АФП.

Бруталното експлоатиране на бившите белгийски колонии в Централна Африка отдавна е деликатна тема и наскоро организираните протести след убийство на Джордж Флойд от американската полиция подновиха дебата.

Антверпен премахна статуя на крал Леополд II след антирасистки протест

Антверпен премахна статуя на крал Леополд II след антирасистки протест

Движението се възползва от протестите в САЩ

Днес белгийското кралско семейство беше въвлечено в спор, след като принц защити управлението на Леополд II, който притежаваше Свободна държава Конго като лично имение.

Историци отбелязват, че милиони африканци от територията на днешна Демократична република Конго са избити, разчленени или са починали от заболявания, докато са работили в плантациите на Леополд II.

Няколко статуи на краля, който управлява между 1865 и 1909 г., бяха намазани с боя или съборени от протестиращи през последните седмици. Подета е петиция за премахването им.

Някои институции премахнаха статуи в опит да се намали общественият гняв.

Но принц Лоран, брат на крал Филип, даде интервю за SudPresse, за да защити Леополд II.

"Много хора са работили за Леополд II и са извършили злоупотреби, но това не означава, че Леополд II ги е извършил", подчерта Лоран Белгийски.

"Той никога не е стъпвал в Конго, така че не виждам как може да е наранил хора там", добави принцът.

Кралският дворец не е коментирал намесата на Лоран в дебата. Източник, близък до фамилията заяви пред АФП, че кралят обмисля позиция по "сложния въпрос".

Междувременно протестиращи оцапаха с червена боя бюст на друг белгийски крал - Бодуен, чичо на Лоран и Филип, който управлява до 1993 г. Бюстът е в катедралата в Брюксел.

Вдъхновени от протестите в САЩ, в Белгия поискаха премахването на статуите от колониалното минало

Вдъхновени от протестите в САЩ, в Белгия поискаха премахването на статуите от колониалното минало

30 000 души в Белгия се подписаха под две петиции за премахване на статуите на белгийския крал Леополд II

Край белгийската столица активисти събориха статуя на Леополд II, заснето от журналисти от телевизия RTBF. "Има толкова много символи на колониализма в Брюксел. Водим кампания от години и се опитваме да чуят гласовете ни", коментира активист пред камерата.

На 30 юни Белгия ще отбележи годишнина от обявяването на територията на Конго за независима държава през 1960 г.