Още в началото на юни белгийската агенция по безопасност на храните започнала разследване за възможно заразяване на яйца с пестициди - няколко седмици преди публично да бъде обявено, че в няколко държави в Европа се продават опасни за човешкото здраве яйца, информира АП.

Опасни яйца са засечени в Германия, Холандия и Белгия. В тях откриха токсичния препарат "Фипронил", който е забранен за използване при производство на храна.

Германската верига „Алди” обяви, че изтегля всички яйца от мрежата си

Германската верига „Алди” обяви, че изтегля всички яйца от мрежата си

Изтеглянето на яйцата е "чисто предпазна" мярка

"Фипронил" често се използва при пръскане срещу бълхи, въшки и кърлежи по животните. Забранява се използването му върху животни, които са предназначени за консумиране от хората, тъй като може да засегне черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците, ако се погълне в големи количества.

Опасни яйца са засечени на пазара в Германия, Холандия и Белгия

Опасни яйца са засечени на пазара в Германия, Холандия и Белгия

Агенцията по храните е категорична, че те не са стигнали до българския пазар

Хранителните вериги в трите държави изтеглиха милиони яйца.

Кати Брисон от белгийската агенция по безопасност на храните поясни, че през юни местна ферма е уведомила властите за случая. Тя добави, че веднага е започнало разследване и белгийската прокуратура е била уведомена.

Германските власти са недоволни от очевидното забавяне на белгийските власти да информират европейските си съседи. Германският министър на земеделието Кристиан Шмид планира да разговаря с белгийския си колега по въпроса в понеделник.

Брисон добави, че властите са смятали, че това е изолиран случай и не са осъзнали мащаба на проблема до края на юли.

Междувременно холандските власти обявиха, цитирани от Дойче веле, че са публикували списък със 170 кода на заразените яйца, но няма да съобщават имената на производителите на яйцата.

Холандски представител добави пред ДПА, че списъкът с кодовете не означава, че 170 производители са затворени.

Списъкът е много динамичен и постоянно се променя, допълни представителят.