Днес Белият дом ще обсъди опция за нанасяне на въздушни удари по сирийските правителствени сили. Но малка е вероятността президентът Барак Обама да одобри такъв план, пише „Вашингтон пост”.

Русия разположи ПРО система С-300 в Сирия

Русия разположи ПРО система С-300 в Сирия

В руската ВВС база в Тартус

Миналата сряда представители на Държавния департамент, ЦРУ и военния щаб са обсъдили ограничени военни удари срещу режима като инструмент за принуждаване на сирийския лидер Башар Асад да плати цена за извършените от него нарушения по време на примирието. Също така заради извършените военни престъпления срещу цивилни в Алепо. С този вариант се цели сирийското правителство да се върне на масата за преговори.

Обсъждат се различни варианти, които остават класифицирани. Сред тях са бомбардиране летищата на сирийските ВВС, като американците ще използват крилати ракети и други далекобойни оръжия на самолети и кораби на коалицията, каза източник от администрацията. Представителят допълва, че едно от предложенията е да се провеждат тайни въздушни удари без публично да се огласява.

Друг представител заяви тази седмица пред изданието, че Обама не е склонен да ангажира още американски войски в Сирия и че всеки обсъден военен вариант носи негативни рискове и последици.

В понеделник Държавният департамент съобщи, че спира двустранните канали за комуникация с Русия във връзка със споразумението за спиране на огъня в Сирия.

Вчера пък стана ясно, че Москва разполага противоракетна система в арабската страна.