Мирният процес в момента не върви на никъде, има един замразен мир. По този начин евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира пред Нова телевизия събитията в Близкия изток след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. По думите на евродепутата в момента в целия регион се осъществява геополитическо препозициониране като от едната страна стоят Иран, Турция и Русия, а от другата - Израел, Саудитска Арабия и САЩ.

Според Джамбазки решението на Тръмп безпрецедентно е историческо, "макар че то не е решение на сегашния президент, а е от 1995 г., което всеки път се отлага от всеки държавен глава."

Джамбазки определи ситуацията по следния начин - някои казват, че признаването на Йерусалим за столица на Израел от страна на Тръмп е провоказция, защото той го прави заради вътрешнополитически причини; други казват, че Тръмп "хваща бика за рогата... При всички положения мирният процес в момента не върви на никъде, тоест има един замразен мир".

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Договорът определя границите между двете страни

Относно изказванията на президента на Турция Реджеп Ердоган за ревизия на Лозанския договор от 1923 година Джамбазки коментира, че Турция по принцип следва строга и последователна външнополитическа политика.

"Ердоган се опитва да ревизира всички граници", сподели Джамбазки и допълни, че южната ни съседка отдавна се меси във вътрешните работи на всички съседни държави, включително и на България. По думите му спорът между Гърция и Турция е нелеп, защото населението във въпросните територии всъщност е българско.

Ердоган заплашва мира на Балканите, тревожат се и НФСБ

Ердоган заплашва мира на Балканите, тревожат се и НФСБ

Ревизия на Лозанския договор с 90-годишно закъснение е абсурдна