От Националният фронт за спасение на България осъждат изказванията на турския президент Реджеп Ердоган. Те намират идеята и изказването на турския държавен глава за ревизия на Лозанския договор за неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира на Балканския полуостров. Подобни действия биха заплашили и добросъседството на Балканите, според партията.

Нинова категорична, че отварянето на Лозанския договор е неприемливо

Нинова категорична, че отварянето на Лозанския договор е неприемливо

Да бъде зачитано международното право, настоява лидерът на БСП

Националистическата партия припомня, че Лозанският договор регламентира граници на Гърция и Турция, в частност и България, както и установява права и задължения относно третирането на етнически малцинства в региона.

Приемането на договора е станало с международен консенсус и води до формирането на съвременната Република Турция.

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Договорът определя границите между двете страни

Според патриотите ревизия с над 90-годишно закъснение е абсурдна от историческа, политическа и юридическа гледна точка.

Опасността, която виждат от партията на Валери Симеонов, се крие в това, че подобна ревизия по-скоро ще провокира многостранни, а не еднопосочни, както Ердоган смята, териториални претенции.

Така би се появил риск от преселение на етническите малцинства през границите на трите държави.

НФСБ намират за нелепи твърденията, че за наличие на турско малцинство в Северна Гърция. Тяхната позиция е, че там от древността и понастоящем живеят исторически български общности.

НФСБ напомня, че добрите междусъседски отношения предопределят отказването от всякакви териториални претенции. Крайно време е турското правителство да се превърне в стабилизиращ фактор на Балканите, а не в непредсказуем и периодично взривяващ добросъседските отношения играч.

Те призовават Турското правителство се откаже не просто от ревизия на Лозанския договор, но и да осъзнае историческата отговорност, която носят чрез такива абсурдни и застрашаващи мира на Балканите изказвания. От НФСБ отправят призив и към МВнР и президентът Румен Радев да излязат с официална позиция в защита на националните интереси на България.