Има две неща, които никога не съм забравил за първата си среща с Владимир Путин в Кремъл, заедно с Дейвид Камерън преди десетилетие. Едното беше, че си мислех, че има най-студените очи, които съм виждал в света - и тъй като съм срещал много от най-големите злодеи, военачалници и тирани в света, това говори много . Другото беше, че просто искаше да ни продаде много гориво. Повече от всеки друг проблем, той продължаваше да се връща към газта. Не ни ли трябваше повече? Какво ще кажете за специален тръбопровод до Великобритания? Това няма ли да стопли хората?

Бившият държавен секретар на Обединеното кралство и бивш лидер на Консервативната партия Уилям Хейг заяви, че напрежението в Босна и Херцеговина може да тласне цяла Европа в криза. В публикация за "Тайм", Хейг коментира настоящите отношения между европейските държави и Русия, като подчертава, че Германия е една от страните, които се спъват пред руското влияние.

Някои от нашите съюзници не бяха толкова устойчиви. Германия разреши изграждането на "Северен поток 2", а коалицията, която трябва да състави новото правителство, се мъчи да преговаря и по този въпрос.

Когато Берлин се съгласи, Украйна и други ще бъдат по-изложени действията на Путин с натиска в газопроводите, от които зависят страните. Експлоатира се всяка слаба точка на западните страни. Полша, отчуждена от партньорите си от ЕС, е изправена пред жестока бежанска криза. На Унгария липсват приятели в Брюксел, но ги намира в Москва. Десетки хиляди руски войници се събират на границата близо до Украйна и трябва да се чудим какво може да се направи по въпроса.

Западът трябва да се изправи срещу студения поглед на Путин, иначе тлеещото етническо напрежение в Босна ще потопи Европа в криза.

Русия не вижда проблем в идеята за независима Република Сръбска в рамките на Босна

Русия не вижда проблем в идеята за независима Република Сръбска в рамките на Босна

Решенията на Хагския трибунал са под въпрос за Русия, не довел до помирение

На всяка една от тези заплахи има отговори, които Западът може да използва срещу Русия. Ключовата зона за Запада по този въпрос обаче са Балканите.

Историята многократно показва, че пренебрегваме опасностите в Западните Балкани. Това бе фокусът от 1914 г. и сцената на най-кървавите войни в Европа през 90-те години на миналия век. Тук Русия се опита да осуети стремежите на милиони хора да живеят в стабилни и западно ориентирани страни. Превратът в Черна гора, интервенции на референдума в Северна Македония и нарастващ натиск върху политическия и бизнес живот в Сърбия. За да сложи край на хаоса, ЕС затвори вратите си за по-нататъшно разширяване и Великобритания загуби влияние чрез Брекзит.

Западът, включително Великобритания, няма лукса да игнорира събитията на Балканите.

Милорад Додик от години подкопава държавата Босна и Херцеговина с активната подкрепа на Русия и Сърбия. За Москва това служи за целта да блокира евроатлантическата интеграция. Босна би била като Украйна, Грузия и Молдова, страна, която не може да да се присъедини към НАТО или изобщо да функционира. Като нормална страна ситуацията стана сериозна през последните седмици, като Додик наближава отделяне, заявявайки, че ще създаде армия на босненските сърби, отговорната за геноцида в Сребреница, с територия, която ще бъде присъединена към Сърбия.

Необходимо е изпращане на войски на НАТО в Босна и Херцеговина. Малките европейски военни сили, по-известни като EUFOR, трябва да бъдат подсилени с войски на НАТО, разположени в стратегически важни райони като Бръчко и летище Тузла. Това звучи драматично, но само силата и решителността ще ни отдалечи от големите проблеми.

Сривът в Афганистан показва какво се случва, когато Западът загуби внимание. Не може да се допусне същото да се случи в рамките на европейския континент. Западът трябва да погледне в студените очи на Владимир Путин и да се изправи срещу тактиката му. Балканите са ключово място да започнем да прилагаме това.

В Британия пред Politico: Балканите са на прага на конфликт

В Британия пред Politico: Балканите са на прага на конфликт

Русия умишлено тества решителността и способностите на НАТО и ЕС, които трябва да отстояват стабилността на Балканите