Чешкото правителство ще направи носенето на маски задължително от 1 септември. Мярката ще се прилага в обществения транспорт и на много затворени публични пространства след ново увеличение на случаите и преди очакваната тежка есен, информира "Ройтерс".

Чехия иска отрицателен Covid-19 тест от българските работници

Чехия иска отрицателен Covid-19 тест от българските работници

Литва забрани влизането на българи в страната

Централноевропейската държава бе сред първите страни в Европа, които задължиха хората да носят маски на повечето публични места през март, но постепенно отмени изискването в края на пролетта, когато започнаха да намаляват случаите на коронавирус. Но сега вирусът отново започна да се разпространява с по-бързи темпове.

"Обмисляме това да бъде превантивна мярка като се има предвид, че ние вероятно ще се изправим пред сложна есен, особено след 1 септември, когато ще има повече социални контакти", каза здравният министър Адам Войтех, който обяви решението.

Училищата трябва да отворят на 1 септември след лятната ваканция.

Новите правила ще изискват хората да носят маски в магазините, в общите части в училищата и обществени сгради, но не и на работното място, в ресторантите и баровете.

Правителството също намалява минималното изискване за карантина от 14 на 10 дни.

В Чехия до момента са регистрирани около 20 000 случая на коронавирус и 397 починали. В момента има 5816 случая, но хоспитализациите намаляват. Само 104 души с коронавирус са в болница.