По план в четвъртък Кения повторно ще проведе президентски избори. Това оповести Централната избирателна комисия на страната, цитирана от АП.

Съобщението на комисия идва след решението на Върховния съд, че не може да разгледа внесена в последния момент петиция за отлагане на изборите заради липса на кворум. Стрелба по шофьора на единия от съдиите ден преди изслушването буди притеснения, че съдиите може да са заплашвани.

Двама убити при сблъсъци между полицията и протестиращи в Кения

Двама убити при сблъсъци между полицията и протестиращи в Кения

Президентските избори са запланувани за 26 октомври

Съдия Дейвид Марага се появи сам в съдебната зала и заяви, че само той и още един съдия от Върховния съд са се появили на изслушването.

Опозицията в Кения оспорва изборите в съда

Опозицията в Кения оспорва изборите в съда

Победата на настоящия президент доведе до кървави сблъсъци

Пред съда стотици жени с бели забрадки се събраха с призив за мир на фона на несигурността и насилието в страната.

Настоящият държавен глава Ухуру Кениата приветства новината, че изборите ще се проведат по план, докато в същото време поддръжници на опозиционния лидер Райла Одинга се събират в столицата Найроби.

Върховният съд трябваше да изслуша внесената от трима кенийци петиция, включително и от правозащитник. Те призовават съда да отложи насрочените за четвъртък избори, аргументирайки се, че избирателната комисия е обявила, че не може да осигури свободни и справедливи избори.

Харун Ндуби, адвокат на вносителите на петицията, намекна, че съдиите, които не са присъствали на изслушването, вероятно са нарушили конституционните си задължения.

Одинга обяви, че ще бойкотира изборите, тъй като избирателната комисия не се е реформирала.

На 8 август тази година в страната бяха проведени избори за президент, парламент и местна власт. Президентският вот беше спечелен от настоящия държавен глава Ухуру Кениата с 54%. Но Одинга оспори резултата във Върховния съд. Впоследствие изборите бяха касирани заради нередности при преброяването от избирателната комисия. Сега президентският вот е насрочен за 26 октомври.