Парламентът на Дания прокара закон, който забранява отглеждането на норки за една година. Законопроектът е приет след спорната политика за масово избиване на норките заради мутирал щам на новия коронавирус, информира АФП.

В Дания обмислят да изровят милионите избити норки и да ги изгорят

В Дания обмислят да изровят милионите избити норки и да ги изгорят

Скандалът разтърси датското правителство

Забраната е в сила до 31 декември 2021 г. Законопроектът също включва положение, ако забраната не се спазва, норките трябва да бъдат евтаназирани, с което се премахва правна пречка, която разклати правителството в началото ноември, когато издаде заповед да се избият норките.

Правителството ще компенсира стопаните, които отглеждат норки.

В Дания норките са три пъти повече от хората. Скандинавската страна е най-големият износител в света, като на година продава кожа за 670 милиона евро. Държавата е вторият най-голям производител в света след Китай.

Нов ужас в Дания: Избитите норки започнаха да се показват от масов гроб

Нов ужас в Дания: Избитите норки започнаха да се показват от масов гроб

Страховитото явление е наблюдавано на военен полигон

В началото на ноември скандинавската държава обяви, че ще избие повече от 15 милиона норки заради мутирал вариант на новия коронавирус. Но щом започна масовото избиване, съдът установи, че решението на правителството няма правно основание, което доведе до оставката на министъра на земеделието. Впоследствие възникна още един проблем след разкриване, че заровените животни представляват заплаха за околната среда. При един масов гроб пък започнаха да излизат мъртви норки, които не са били погребани надълбоко.