Бързото избиване на норки в Дания заради мутация на коронавирус изправи страната пред нов ужас: труповете на животните започнаха да излизат от земята, информира АФП.

Страховитото явление е наблюдавано на военен полигон край западния град Холстебро, където хиляди норки бяха погребани в масов гроб.

Според местната полиция труповете са започнали да излизат на повърхността заради натиска от газовете, отделяни от процеса по разлагане. 

Дания с нов земеделски министър след скандала с норките

Дания с нов земеделски министър след скандала с норките

Предишният хвърли оставка

Министерството на околната среда съобщи, че норките трябва да бъдат погребани на най-малко 150 сантиметра дълбочина, но според местната медия DR те са били погребани на около 100 сантиметра.

Властите си играят с нашата околна среда и я използват като сметище, оплака се местният политик Лейф Брогер пред вестник Jyllands-Posten.

Дания: Мутиралият вариант на коронавируса сред норките е унищожен

Дания: Мутиралият вариант на коронавируса сред норките е унищожен

В съобщението се казва, че няма нови случаи на мутация сред норките в "Група 5"

В допълнение животните са били погребани твърде близо до езеро, което увеличава страховете от замърсяване с фосфор и азот, макар че властите обещаха да оправят ситуацията.

Министерството на околната среда отбеляза, че излизането на норките от масовия гроб е "временен проблем, който е свързан с процеса по разлагане на животните".

Ведомството уверява, че ще следи ситуацията 24 часа на ден, за да се избегнат потенциални проблеми за животните и хората в района.

Дания спря задължителното избиване на милиони норки

Дания спря задължителното избиване на милиони норки

Ще бъде препоръчано на фермерите като превенция срещу коронавирус

В социалните мрежи се появиха снимки и предупреждения като 2020 е "годината на зомби мутантите и норките убийци".

В началото на ноември Дания, най-големият износител на кожа от норки в света, обяви, че ще избие всички повече от 15 милиона норки в страната заради мутирал вариант на новия коронавирус.

Две седмици по-късно правителството увери, че вероятно заплахата е преодоляна и мутиралият вариант е унищожен.

Повече от 10 милиона норки са избити в скандинавската страна.