Мутирал вариант на новия коронавирус, засечен в норки в Дания, който увеличи притесненията относно ефективността на бъдещи ваксини, вероятно е унищожен. Това съобщи Министерството на здравеопазването на скандинавската страна, цитирано от АФП.

В съобщението се казва, че няма нови случаи на мутация сред норките в "Група 5" от 15 септември, което накара датската агенция за контрол на инфекциозните заболявания SSI да заключи, че мутиралият вариант най-вероятно е унищожен.

Дания спря задължителното избиване на милиони норки

Дания спря задължителното избиване на милиони норки

Ще бъде препоръчано на фермерите като превенция срещу коронавирус

По-рано правителството нареди да се избият между 15 и 17 милиона норки в страната с цел спиране разпространението на мутацията.

Правителството обяви, че в петък ще отмени повечето от ограниченията в седем общини в административната област Северна Ютландия, където живеят 280 000 души. Ограниченията влязоха в сила на 5 ноември и трябваше да останат до 3 декември.

Всички норки в седемте общини са избити, общо 10,2 милиона. Клането на норки продължава в други части на страната.

Дания избива 15 млн. норки заради COVID-19

Дания избива 15 млн. норки заради COVID-19

Тежка мярка, тъй като това е водещ бизнес за страната

В Дания норките са три пъти повече от хората. Скандинавската страна е най-големият износител в света, като на година продава кожа за 670 милиона евро. Държавата е вторият най-голям производител в света след Китай.