Египетски  и американски археолози откриха коя би могла да бъде най-старата известна фабрика за бира в един от най-известните археологически обекти в Древен Египет, съобщава АП.

Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет за антики, коментира, че пивоварната е открита в Абидос, в пустинята западно от река Нил, на над 450 километра южно от Кайро.

Той обясни, че очевидно датира от управлението на фараона Нармер, който е известен с обединението на древен Египет в началото на Първия династичен период (3150 г. пр. н. е. - 2613 г. пр. н. е.).

Археолозите откриха осем големи съоръжения - всяко е 20 метра високо и 2,5 метра широко. Всяко съоръжение включва около 40 глинени съда в два реда, които са използвани за нагряване на смес от зърна и вода за производство на бира, допълва Уазири.

Съвместната мисия е с д-р Матю Адамс от Института за изящни изкуства към Нюйоркския университет и Дебора Висчак, асистент по древна египетска история на изкуството и археология в Принстънския университет.

Адамс коментира, че пивоварната очевидно е построена в този район, за да осигури кралски ритуали с бира, като се има предвид, че археолозите са открили доказателства, показващи използването на бира в жертвени ритуали на древни египтяни.

Британски археолози са първите, които споменават съществуването на пивоварна в началото на 1900 г., но не успяват да определят местоположението й.

Със своите големи гробници и храмове от най-ранните времена на древен Египет, Абидос е известен с паметници в чест на Озирис, бог на подземния свят в древен Египет, който съди душите в отвъдното.

Некрополът е използван във всеки период от ранната египетска история, от праисторическата епоха до римската. През последните няколко години Египет обяви десетки древни открития с надеждата да привлече повече туристи.

Туристическата индустрия е ударена от политическите сътресения след въстанието през 2011 г., което свали дългогодишния автократ Хосни Мубарак. Миналата година секторът пострада допълнително от пандемията с коронавируса.

Египет с нова археологическа находка

Египет с нова археологическа находка

Държавата е открила повече от 50 саркофага в погребални камери